Hej allesammen!
Som bekendt er der en masse faktorer som Google kigger, for at vurdere hvor stærk en hjemmeside er, og derfor hvor højt den bør rangere på Google. Der er flere end 200 forskellige signaler og aspekter af en hjemmeside som Google kigger på, og dette gælder både onpage-SEO og offpage SEO, altså de faktorer der findes og kan forbedres direkte på ens egen side og de elementer, der ligger udenfor ens side i form af fx backlinks.
Jeg får ofte stillet spørgsmålet, hvad det første er, man skal tænke på når man går ind og SEO optimerer en side. Svaret til dette er langt og komplekst, men der er alligevel et par tips og tricks, som jeg ofte råder folk til at få styr på. Dem vil vi kigge nærmere på i indlægget her! Dette er 3 brugbare tips, som du kan tænke over, hvis du selv vil prøve at optimere på din hjemmesides SEO.
HUSK: Hvis dette virker avanceret eller der er begreber du ikke kender, så er du mere end velkommen til at kontakte mig, så vi sammen kan kigge din hjemmeside igennem. Du er også velkommen til at bestille et gratis SEO-tjek af din hjemmeside.
Nå, lad os komme igang!
Tip 1: Brug eksterne og interne links
En af de vigtigste ting, man kan gøre for at få sin hjemmeside til at stå stærkere på Google er at skaffe backlinks til ens egen hjemmeside fra andre sider. MEN det er dog også vigtigt at man bruger eksterne og interne links fra sin egen side. Det betyder at man fra sin egen side linker til enten
- Andre undersider/artikler/blogposts på ens hjemmeside
- Linker til andre sider med relevant indhold.
Et godt eksempel er fx i denne artikel – som du kan se ovenover linker jeg til min SEO-tjek underside på Kompasso.dk. Det fortæller Google, at der formentligt ligger noget værdifuldt indhold på denne underside. Det hjælper altså Googles spider robotter (de robotter som Google benytter til at “crawle” alle hjemmesider med), så de ved hvilke undersider, der er vigtige.
Dette var interne links. Altså links der intern linker rundt på hjemmesiden. Man bør dog også gøre brug af eksterne links (også kaldet udgående links), hvilket er links ud til en anden hjemmeside. På denne måde viser man igen Google at man skaber værdi for en given bruger ved at linke ud til en anden hjemmeside, hvor de fx kan læse mere om emnet. Lad os igen tage et eksempel, for i forbindelse med at jeg nu snakker om SEO-tips i denne artikel kunne det være at en læser gerne ville læse mere omkring netop eksterne og interne links på ens hjemmeside. Derfor linker jeg til denne side, hvor man kan læse mere om interne links og denne side, hvor man kan læse mere om eksterne links.
I forbindelse med dette tip bliver jeg ofte spurgt om, hvor mange eksterne links man bør have på sin hjemmeside. Det er et svært spørgsmål at give et endegyldigt svar på, da det kommer an på mange faktorer, men en god tommelfingerregel, som jeg selv bruger siger at med en hjemmeside af ca. 10 undersider, bør der være omkring 3-4 udgående links.
Tip 2: Gør billedstørrelsen mindre!
Dette er et hurtigt men ekstremt vigtigt og brugtbart tip. Jeg ser så mange flotte og professionelle hjemmesider, som klarer sig rigtig godt på mange SEO-aspekter, men én ting fejler de på. Størrelsen på deres billeder. Et stort billede på en hjemmeside har mange negative effekter: det gør siden langsommere at hente, og det gør, at den fylder mere. Et billede bør maksimalt fylde 100-150 kilobytes. Altså lige godt og vel én tiendedel af en megabyte.
Du kan meget let se hvor meget billederne på din hjemmeside fylder ved at benytte et værktøj som Pingdom (Hov! Se lige hvordan jeg fik sneget et andet eksternt link ind). Dette ekstremt smarte værktøj går ind og ser, hvor hurtigt det tager at loade din hjemmeside og dernæst hvor meget den fylder (bemærk at dette kun er forsiden, og ikke undersiderne.). Når programmet er færdigt med at kigge din hjemmeside igennem bliver du præsenteret med en tabel, der viser overordnet karakter for hjemmesiden, størrelsen, hvor lang tid den tog om at loade og hvor mange request, der lavede til andre sider. Her er det altså størrelsen vi interesserer os for. Gennemsnits størrelsen for en hjemmeside ligger på omkring 2-3 MB, og hvis din ligger langt over dette er der altså helt sikkert nogle ting (ofte billeder) der kan optimeres.
Tip 3: Lav URLer som mennesker kan læse
Lad os kigge på det sidste tip, som endnu engang er simpelt men MEGET MEGET vigtigt. Mange sider allerede opfyldt dette, men jeg ser også mange sider som ikke har.
Det handler simpelthen om at ens URLer skal være læsbare for mennesker. Lad os tage et kig på URLen for denne artikel, der hedder
“https://kompasso.dk/3-korte-seo-tips”
Dette er den rigtige måde at gøre det på. Alternativt kunne den fx have hedder
“https://kompasso.dk/?p=133”
Dette er den FORKERTE måde at gøre det på.
Med andre ord skal URLen for alle ens undersider gerne være læsbare og især gerne indeholde det eller de søgeord som man gerne vil rangere på. Dog skal man passe på med ikke at gøre det for mærkeligt, og ofte giver det mening at bruge titlen på siden i URLen.